top of page

Bike Fitting

Over het belang van een bikefit zei Sir Chris Hoy* eens onderstaande:

"Riding a bike with the wrong position is a bit like trying to run in somebody else’s shoes."

 

Welk doel je met fietsen ook voor ogen hebt, een juiste positie op de fiets is een must. Het is slechts voor weinigen weggelegd dat ze zonder (noemenswaardige) aanpassingen goed op de fiets zitten, de zogenaamde macro-absorbers. Vaak treden er toch kleine blessures (knieën, rug) of irritaties op (gevoelloze handen en/of voeten). Dergelijke "kwaaltjes" zijn vaak op te lossen door de positie op de fiets te veranderen of kleine aanpassingen in schoeisel door te voeren. 

Voor de meerderheid van de fietsers bieden dergelijke aanpassingen voldoende verbetering op voor meer fietsplezier. Voor een kleine groep geldt dat zelfs een kleine afwijking van de juiste positie leidt tot minder goede prestaties of minder plezier. Deze groep wordt ook wel de micro-adjusters genoemd. Vaak betekent dit meer (kleine) aanpassingen, een meer tijdrovend proces.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij Gizmobikes nemen we de tijd om je goed op de fiets te positioneren. We hebben ruime aandacht voor de fysieke gesteldheid van de fietser, echter, gediplomeerde medici zijn we niet. We meten in het algemeen bijvoorbeeld hoe flexibel de fietser is, of de voeten aandacht nodig hebben. Kortom, de onderdelen die voor het oog zichtbaar zijn. Mocht blijken dat het niet goed kunnen positioneren te maken heeft met een (mogelijke) lichamelijke beperking, dan zullen we je adviseren om een specialist op te zoeken die je verder kan helpen.

Voorafgaand aan de bike fit sessie houden we een kort interview om je doelen en verwachtingen te vernemen. Die gebruiken we als uitgangspunt voor de uiteindelijke bike fit. Er zijn 3 hoofd aandachtsgebieden, namelijk de voeten (pedalen), het zitvlak (zadel) en de handen (stuur): de contactpunten met de fiets. Natuurlijk kijken we ook naar de stand van je bovenlichaam, of je recht op de fiets zit (zowel lichaam, knieën als gezicht). Onderwerpen als KOPS (Knee over Pedal Spindle), Center of Mass en juiste plaatsing van de schoenplaatjes komen aan bod, afhankelijk van de gekozen bike fit vorm.

Gizmobikes beschikt over meetapparatuur om de zitbotafstand te meten. In combinatie met een zadeldrukmeter kan gericht worden bepaald of het zadel geschikt is voor de berijder. De apparatuur is gekoppeld aan een database met een grote hoeveelheid zadels van verschillende producenten (Prologo, Fi'zik, Sella, SQLab etc). 

De meting wordt ondersteund met video-opnames die gezamenlijk worden geanalyseerd. Voor zover mogelijk worden de aanpassingen direct doorgevoerd. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je meer weten of een afspraak maken voor een bikefit, neem dan telefonisch contact op. De bereikbaarheidsgegevens staan op de contactpagina.

Brits ex-wielrenner en olympisch kampioen. Hij nam viermaal deel aan de Olympische Spelen en won hierbij in totaal zeven medailles.

Platform_iPad_edited.jpg
IMG_F6A2D631C892-1.JPEG
IMG_4299.jpg
Zadeldrukmeter_2.jpg
Zadeldrukmeter_1.JPG
Zitbotmeter.JPG
bottom of page